zpet na index  
Časopis studentů Právnické fakulty MU v Brně
Menu
 +  úvod
 +  poslední info
 +  poslat vzkaz
 +  redakce
SMS
 +  SMS Eurotel
 +  SMS Paegas
 +  SMS Oskar
 
Ptáme se...
Studenti, hlasujte! - ankety byly přemístěny níže
 
Galerie a jiné
+ IS.MUNI.CZ
+ Právnická fakulta MU
 
Archiv
Číslo 33
Číslo 32
Číslo 31
Číslo 30
Číslo 29
Číslo 28
Číslo 27
Číslo 26
Číslo 25
Číslo 24
Číslo 23
Číslo 22
Číslo 21
Číslo 20
Číslo 19
Číslo 18
Číslo 17
Číslo 16
Číslo 15
Číslo 14
Číslo 13
Číslo 12
Číslo 11
Číslo 10
Číslo 09
Číslo 08
Číslo 07
Číslo 06
Číslo 05
Číslo 04
Číslo 03
Číslo 02
Číslo 01

Časopis: Octopus číslo 06
ČLÁNEK: Počet zobrazení 1878. (Sessions 1862)
Boj o film
     

Boj o film

Zdálo by se, jako by se v minulých dnech stala většina českých novinářů zarytými fanoušky české filmové tvorby. Způsobilo to odvolání generálního ředitele AB Barrandov Václava Marhoula. Nechci se zaobírat tím, zda vlastník studií, společnost Moravia Steel, hodlá ateliéry „vytunelovat“.

Spíše mne zaráží, že se strhl takový povyk kvůli tomu, že vlastník, který je podle všech zpráv legální, je novinářskou obcí nucen zpovídat se z výkonu svých vlastnických práv ve chvíli, kdy učiní legální výměnu člena vedení. Pokud sám Marhoul věděl, že majetek filmových ateliérů se postupně stává zástavou za úvěry, pak se naskýtá otázka, proč mu to začalo vadit až nyní, kdy byl odvolán.

Zdá se mi, že je snaha dělat z filmových ateliérů další exponát do kolekce rodinného stříbra. Jde však skutečně o rodinné stříbro? A chystá se skutečně vlastník toto stříbro rozprodat „za cenu šrotu“? Při minimálním počtu nových českých filmů kapacitu ateliérů využívaly především zahraniční produkce. Skutečným stříbrem jsou zdejší zaměstnanci. Nezdá se mi však, že by tito vysoce kvalifikovaní lidé, kteří filmu rozumí a kteří ho milují, byli na věky ztraceni.

Existují zde totiž menší produkční společnosti, které těmto lidem mohou nabídnout práci. Navíc stát disponuje v rámci „zlaté akcie“ pravomocemi, které mohou změnu využití ateliérů zpomalit a zkomplikovat. Proto se mi zdá, že se pláče na nesprávném hrobě, když se volá po záchraně české filmového průmyslu.

V extrémním případě většina našich strojírenských podniků nemohla modernizovat své strojní vybavení, protože současné stroje jsou začasté historicky cennými exponáty. Zdá se mi, že by měl být dán čas vlastníkům ateliérů, aby ukázal, jak si představuje nejvýnosnější využití tohoto majetku a na kterém místě pro něj jsou peníze. Zatím jsou slyšet hlasy osob, které říkají, jak by se měl Barrandov využít, ale které nepodávají informace o jeho efektivnosti a které nebudou splácet úvěr za jeho koupi.

Při úvaze o tom, že Barrandov má větší cenu jako celek než rozparcelovaný, je pak záležitostí banky, aby si řádně zajistila splacení svého úvěru a záležitostí Moravia Steel, aby úvěr dokázala splatit. Barrandov není zlatým teletem, kterému je nutno se klanět. Barrandov je především podnikatelskou jednotkou, která musí přinášet zisk.

MARTIN KOPECKÝ

Autor: Martin Kopecký

    Hodnocení
Hodnocení
vynikající --[ 1 2 3 4 ]-- propadák
(hlasovalo 0 čtenářů)
   
Pro elektronický archiv zpracoval: TomášTyl
Octopus číslo 06

 

Chapadlo

Jak udělat zkoušku

Potřebuju závodit sám

Máme dobré jméno?! Rozhovor s proděkanem doc. JUDr. Vladimírem Týčem, CSc

Před rokem, za rokem - Kdo jiný by vás pochválil, když už ne vy sami…

Boj o film

Ceplovy destrukce stereotypů

 


(c) Copyright Octopus 2001, 2002
 powered by juristic with partners