Menzy
Možná si již někteří z vnímavějších všimli, že došlo ke zvýšení ceny „stravenek“. To také vyvolalo zájem o to, co se vlastně v té menze děje, jak se jídlo platí…
Student platí jenom část úplné ceny, náklady na potraviny, zbytek (nájem, energie, pracovní síla…) pak doplácí stát. U zaměstnanců je to podobné, tam však doplácí do plné ceny zaměstnavatel. Ceny potravin se však za poslední tři roky zvýšily (inflace), proto bylo nutné zvednout také ceny stravného (většinou o 1,50 Kč).
Z toho vyplývá, že za některá jídla se platí i snížená cena, a to 15,50 Kč. Jde většinou o jídla ze sojového masa, které jsou obecně levnější. Za 19,50 (dříve bez dvou za dvacet) se vydávají standardní jídla – různé rajské, palačinky – a za 23,50 jsou jídla finančně náročnější – svíčková… Oproti standardu, kde je předepsáno 80g masa v syrovém stavu má také výběr 100g syrového masa (po uvaření jen 60g). Mezi výběr patří také zeleninový talíř a některé minutky (hermelín). Samozřejmě některá jídla jsou vyloženě levnější (špagety), jiné zase s limitem nevyjdou. Je pak (dle vedoucí menzy) na svobodné vůli studenta, co si vybere. Do ceny se také musí započítat polévku a čaj. (Každý má údajně právo jen na jednu skleničku čaje, mytí dalších skleniček menzu ruinují a hustotu čaje rozmělňují.) Polívka má stát v průměru 3 Kč, čaj 1 Kč. Údajně je možno dát si i přídavek. Oproti dřívějším dobám je vždy možno dostat oběd bez objednání, menza odhadem vaří navíc část hotových jídel, až pokud tyto dojdou, dělají se minutky. Minutky jsou až na výjimky za 19,50 Kč, jako standardní jídla. Je samozřejmě složitější vařit minutky než hotová jídla, proto se na ně dostane někdy až ke konci otvírací doby. To co se z objednaných jídel do zavíračky nesní, se nevyhazuje ani nevydává další den ve formě polévky, jak by si mnozí mysleli, nýbrž se prodává jako pomeje prasatům (tedy těm opravdovým).
Minutky může student dostat na Družbě, a to skoro až do sedmi. Jestli by se někomu zdálo, že to tam poněkud zapáchá, tak vězte, že se má budovat nový systém klimatizace; možná tedy na sebe při jídle i uvidíme. Zatím však Družba připomíná moji rodnou Ostravu před dvaceti lety při plném provozu místních koksoven. Možná to je i proto, že nejdou otevřít okna (nejjednodušší způsob klimatizace), ta však nejdou otevřít už celých dvacet let.
Jídelníček se na Veveří plánuje asi na 5-6 týdnů dopředu s ohledem na vyváženou stravu. (Tedy pokud budete jíst pravidelně v menze, budete zdraví jako rybičky.) Občas se jako zpestření uvaří nějaký ten klokan či jiné zvíře.
Jiří Buryan