zpet na index  
Časopis studentů Právnické fakulty MU v Brně
Menu
 +  úvod
 +  poslední info
 +  poslat vzkaz
 +  redakce
SMS
 +  SMS Eurotel
 +  SMS Paegas
 +  SMS Oskar
 
Ptáme se...
Studenti, hlasujte! - ankety byly přemístěny níže
 
Galerie a jiné
+ IS.MUNI.CZ
+ Právnická fakulta MU
 
Archiv
Číslo 33
Číslo 32
Číslo 31
Číslo 30
Číslo 29
Číslo 28
Číslo 27
Číslo 26
Číslo 25
Číslo 24
Číslo 23
Číslo 22
Číslo 21
Číslo 20
Číslo 19
Číslo 18
Číslo 17
Číslo 16
Číslo 15
Číslo 14
Číslo 13
Číslo 12
Číslo 11
Číslo 10
Číslo 09
Číslo 08
Číslo 07
Číslo 06
Číslo 05
Číslo 04
Číslo 03
Číslo 02
Číslo 01

Časopis: Octopus číslo 27
ČLÁNEK: Počet zobrazení 1861. (Sessions 1823)
Mlčeti zlato
     

Mlčeti zlato

Divím se, že si ještě nikdo nevšiml, že byl na naší fakultě vynalezen nový způsob „zdravení“. Je tak prostý a přitom tak „všeříkající“, že ho mohli vymyslet jen právníci. Jsem na nás pyšná. Pravda, musím se přiznat, že mi dost dlouho trvalo, než jsem si na něho zvykla. Dokonce jsem ho ani dlouhou dobu nechápala! Ale dnes už jsem prozřela. Dnes už ho respektuji a občas (= vůči některým z vás) i dodržuji. Že nevíte, o čem mluvím? Ale to se divím, většina z vás ho často používá. Ano, je to mlčení! Většinou doprovázené tupým, pohrdavým či zcela lhostejným pohledem. V lepším případě pohledem vůbec žádným. Lepším proto, že mně podobné naivky a naivkové se mohou utěšovat, že jejich kolega je buď zamyšlený nebo hluchý.

Nicméně, jak už jsem řekla, snažím se tomuto, pro mě novému, paradigmatu chování přizpůsobit. Začínám chápat, že se „mladí perspektivní lidé“ řídí zákonem džungle, tzn. jen schopný, samostatný a zcela nezávislý jedinec přežívá. A tak dejme co proto zdravícím slabochům (hlupákům)! Pryč s nimi, když si nevystačí sami a potřebují společnost! Rozdělme si tedy fakultu na dva tábory. V tom prvním jsou „japíci“ (pozn. yuppie = z angl. mladý perspektivní člověk, také zbohatlík) a v druhém slaboši, které maminky učily, že zdravit je slušnost. Šťastný je pro slušňáky ten den, kdy nepotkají ani jednoho člena antagonistického tábora a vídají jen samé zdravící prosťáčky. Běda však, když se na obzoru objeví japík. A nedej bože takový, který jim byl představen a oni tedy naivně předpokládají, že se budou zdravit. Omyl! Japíci klamou tělem! Zdraví vás jen tehdy, když jste jim představen jiným japíkem coby super kluk/holka. Takovýto způsob vyjádření sympatií jim však obvykle dlouho nevydrží. Za pár dní opět zdravíte člověka, který, jak zdá se, vás vidí poprvé v životě. Jiné to je, když něco potřebují, to dokonce někdy k pozdravu přidají i úsměv.

Nevím, jak vy, milí slušňáci, ale já jsem nejhůř nesla (samozřejmě předtím, než jsem se adaptovala), když jsem svou slabošskou potřebu sounáležitosti v podobě pozdravu vyjádřila u automatu na kávu. Tam je přímo fyzicky cítit, jak váš neopětovaný pozdrav nabývá na hlasitosti a síle. Máte pocit, že je to slyšet až na konec „kávové“ řady, a ta, jak víme, bývá setsakramentsky dlouhá. Prostě automat na kávu je pro toto vaše trapné faux pas to nejhorší místo. Copak na chodbě, tam se to ještě dá zamaskovat. V nejhorším případě se můžete tvářit jakoby nic, vzít nohy na ramena a prchat pryč.

Soucítím s vámi, zdravící slušňáčci, kteří vidouce známou tvář činíte, co vám dobré mravy káží. Soucítím s vámi, jestliže se na oplátku setkáte se zcela tupým a lhostejným „ksichtem“. A chápu to, že ač byste třeba rádi, nemůžete tuto trapnou situaci ukončit zbabělým ústupem, protože máte svoji hrdost a taky chuť na to kafe. Nezbývá vám, než doufat, že si vaši spolučekatelé pomyslí to, co vy...

Proto vám radím – buď se zatvrďte a nezdravte pro jistotu nikoho (ale to, prosím, jen v krajním případě) a nebo si coby moudří a vzdělaní lidé už ze zkušeností určete, kdo vám za pozdrav stojí a kdo ne. Doufám, že já za něj stojím, tak se nebojte a klidně mě zdravte. Zaručuji, že všem odpovím.

Vaše Barbora Pavlová, 1.ročník

    Hodnocení
Hodnocení
vynikající --[ 1 2 3 4 ]-- propadák
(hlasovalo 8 čtenářů)
   
Pro elektronický archiv zpracoval: TomášTyl
Octopus číslo 27

 

Chapadlo

Policie, právo a pořádek

Senátní stravování

O nárocích, psychologii a soudech. - Rozhovor s PhDr. Jiřím Danem

JAK SE ŽIJE NA ZKOUŠKÁCH

Hospody

Jak funguje „rychlá“ „záchranná“ „služba“?

Restrukturalizace? Ano!

Jak vám bude chutnat?

ZRUŠENÍ ELSA BRNO

Střed vesmíru nalezen!

Portréty přímluvců

Mlčeti zlato

Deratizace jako poznaná nutnost

Je vás tu moc...!

E-OBCHOD

TAKOVÁ JEDNA KONFERENCE

 


(c) Copyright Octopus 2001, 2002
 powered by juristic with partners