zpet na index  
Časopis studentů Právnické fakulty MU v Brně
Menu
 +  úvod
 +  poslední info
 +  poslat vzkaz
 +  redakce
SMS
 +  SMS Eurotel
 +  SMS Paegas
 +  SMS Oskar
 
Ptáme se...
Studenti, hlasujte! - ankety byly přemístěny níže
 
Galerie a jiné
+ IS.MUNI.CZ
+ Právnická fakulta MU
 
Archiv
Číslo 33
Číslo 32
Číslo 31
Číslo 30
Číslo 29
Číslo 28
Číslo 27
Číslo 26
Číslo 25
Číslo 24
Číslo 23
Číslo 22
Číslo 21
Číslo 20
Číslo 19
Číslo 18
Číslo 17
Číslo 16
Číslo 15
Číslo 14
Číslo 13
Číslo 12
Číslo 11
Číslo 10
Číslo 09
Číslo 08
Číslo 07
Číslo 06
Číslo 05
Číslo 04
Číslo 03
Číslo 02
Číslo 01

Časopis: Octopus číslo 17
ČLÁNEK: Počet zobrazení 1749. (Sessions 1723)
OČIMA PRVÁKA
     

Pro nás prváky bylo obdržení ISIC karty srovnatelné s výsledkem rozhodnutí o přijímacím řízení. Takový vlastník ISIC karty má možnosti dosud netušené - závratné slevy v muzeích, divadlech, dopravě, argentinských hotelích a ghanských restaurantech (což není vtip, ale tvrzení nám vydané příručky).

Aby té radosti nebylo málo, dostali jsme dar penězi nevyčíslitelný a  ze všech nejkrásnější - e-mailovou adresu a s ní i přístup k internetu. Jenže ouha, autor článku je počítačový analfabet a nemá ponětí, co si s těmi bílými kousky papíru, na nichž je heslo a login, počít. Má je strčit do otvoru pro disketovou jednotku nebo počítači diskrétně pošeptat tak, aby okolí neslyšelo heslo?

Dost legrace. Uznávám, že bych se za své (ne)znalosti z oblasti informatiky měl stydět, ale vězte, že ještě dnes existují domácnosti, kde není počítač a internet sám o sobě ještě úplnou samozřejmostí ani v nejlepších rodinách. Okruh neinformovaných se sice velmi rychle zužuje, ale ještě stále je dost těch, kteří s e-mailem a možnostmi internetu příliš zkušeností nemají. Autor a jemu podobní bezradně postávají před nástěnkou a marně se z ní snaží vylovit něco smysluplného. Většině takto postižených nezbývá než v učebně obtěžovat studenty vyšších ročníků a krátit jejich drahocenný čas.

Přímo mne napadá výtka na adresu LVT, proč pro zájemce nevyhlásí kurs, v němž by byli seznámeni s tím, jak se na internet přihlásit, pohybovat se v něm a jak používat e-mail. Kapacity z LVT jistě namítnou, že je můžeme kdykoli požádat o pomoc, ale možná by se podivily, kdyby se jim do učebny nahrnuli všichni ti, co by si v dané oblasti nevěděli rady.

Protřelí počítačoví piráti zase budou tvrdit, že práce na internetu je více než primitivní.

Přesto, podobný kurs pro neznalé by mohl mnohým ušetřit počáteční tápání a omyly, jejichž náprava by LVT stála jistě více než osvěta. Důvodem, proč se podobné kursy pro prváky nekonají je možná i to, že LVT (popř. fakulta vůbec) nemají o tomto problému ani ponětí. Nikdo přeci nic neříká a nestěžuje si. Asi těžko lze u prváků, kteří se vůbec nevyznají, očekávat, že vyvinou nějakou společnou aktivitu. Později je už vše jedno, protože si každý svou cestu přeci jen najde, takže problém už neexistuje. (Nutno poznamenat, že se většinou jedná o cestu neplavce hozeného do vody. Sami uznáte, že daný neplavec příliš vytříbený styl nemá.)

Nepřísluší mi obviňovat patrně nic netušící LVT, ale je mou povinností na tento problém poukázat, snad by tento námět mohl posloužit jako bod do jednání akademického senátu. Nám už asi trn z paty nikdo nevytrhne, ale měly by být ulehčeny podmínky alespoň těm, kteří přijdou po nás. O to přece jde.

PETR STAVĚLÍK

    Hodnocení
Hodnocení
vynikající --[ 1 2 3 4 ]-- propadák
(hlasovalo 2 čtenářů)
   
Pro elektronický archiv zpracoval: TomášTyl
Octopus číslo 17

 

Chapadlo

OČIMA PRVÁKA

Z optiky studentových brýlí

Přípravný kurs

KRÁTKÝ PROCES

Rozhovor s prof. JUDr. Petrem Hajnem, DrSc.

Zpoza křa

Geneze jedné učebnice

K hodnocení výuky

KONZERVATISMUS Z BOŽÍ MILOSTI

Hledání léku pro nemocnou justici

Cukr a bič

Filmová škola trochu jinak

 


(c) Copyright Octopus 2001, 2002
 powered by juristic with partners