Zdá se vám, že nám letos provoz v menze trochu 
zhoustl? Myslíte si, že byla překročena míra únosnosti? 
Domníváte se, že obědy jsou drahé nebo snad příliš levné? 
Nezamlouvá se vám kvalita jídla podávaného menzou? 
Leze vám na nervy čekání ve frontě? Říkáte, že jinde je to 
lepší? Zajímá vás, co se bude dít? Pokud ano, zvu vás do 
malého lapidária názorů, myšlenek a postřehů, jak jsem je 
shromáždil na své cestě za poznáním...
TEZE PRVÁ, KLASICKÁ: Mensa (lat.), stůl, v právě círk. 
výživa... Mensa academica, jídelna pro studující. (pan Otto, 
naučný slovníkář)
 „Studenti se letos zbláznili," tvrdí vedoucí menzy paní 
Kubelová. Ti noví prý se za poslední tři čtyři roky ve školní 
jídelně tak levně nenajedli a ti staří jako by se právě tyto 
prázdniny shodli, že za dvanáct korun už k obědu nikde nic 
jiného nedostanou. Slova čísel jí dávají za pravdu. Oproti 
loňskému říjnu navštívilo letos jídelnu na Veveří v průměru 
asi o 330 studentů denně navíc. To je co říci v jídelně, která 
má k sezení 192 míst. Naštěstí bylo zřízením zaměstnanecké 
jídelny „odsunuto" něco přes dvě stovky zaměstnanců a 
pedagogů. Potěšitelné je, že podzimní měsíce byly odjakživa 
nejsilnějšími a v příštím semestru lze očekávat, že se situace 
zlepší.
 Jistota však samozřejmě chybí. Návštěvnost menzy 
běží prý již řadu let jako hodinky. Existuje dokonce graf 
návštěvnosti podle jednotlivých dnů. Každý týden vypadá jako 
strmá skála, jejímž vrcholem je středa a nejnižším bodem 
pátek. Pochopitelně. Podíváte-li se na „kopečky" návštěvnosti 
postupně, zjistíte, že se během výukového období zvyšují a 
vrcholí uprostřed semestru, pak zase zvolna klesají. Hlubokým 
propadem je zkouškové období a prázdniny. Stručně: menza 
zeje prázdnotou. Průměrná denní návštěvnost menzy je 
osminová.  
TEZE DRUHÁ, VĚDECKÁ: Výživa jest soubor složitých 
pochodů, jimiž organismy, rostliny i živočichové, cizí 
vhodné látky v sebe přijímají a tak zpracovávají, že pro 
udržení, úkony a vzrůst organismu mohou se zužitkovati. 
(pan Otto, naučný slovníkář)
Každá menza má svou kapacitu, která je stanovena 
hygieniky a neměla by být překračována. Tato kapacita je 
dvojí. Jednak kapacita výrobny - kuchyně, tzn. kolik je kuchyň 
při prostorových, personálních a strojních dispozicích schopna 
uvařit celkově obědů. Jednak existuje propočet kapacity 
jídelny, tzn. kolik strávníků je jídelna denně schopna pojmout. 
Není nezajímavé, že v případě našich menz kapacita kuchyně 
výrazně převyšuje kapacitu jídelen. V jídelně na Veveří se 
může denně stravovat 1.700 řekněme studentů. Kuchyň je 
schopna navařit o 310 obědů navíc. Ve středu se v naší jídelně 
nají v průměru 1.700 studentů (zaměstnanci jí vedle). 
Podotýkám, že toto je průměrný odhad, což znamená, že 
někdy může být tento počet překročen.
 V praxi by to 
znamenalo, že by vedoucí jídelny měla studentům zabránit jít  se ten den stravovat. Nezapomínejme, že menza na Veveří, 
ačkoli působí na naší fakultě, je menzou celouniverzitní.
Podle kapacity jídelen, rozděluje ÚSKM, kam se by  se měl 
student které fakulty chodit stravovat. Menza Veveří je podle 
tohoto rozpisu určena především pro studenty PrF a Fakulty 
informatiky. Nedaleko to mají samozřejmě také naši 
filosofové a přírodovědci. Přes cestu ale stojí Stavební fakulta 
VUT. Můžeme jen doufat, že budoucí stavitelé váží krapet 
delší cestu do jídelny na Lisztových kolejích. Ne vždy tomu 
tak je. Sami asi víte, jak velkým problémem je sehnat bonovou 
knížku jiné fakulty. Navíc, ani naše paní vedoucí se cizím 
bonům nebrání, vždyť i naši studenti chodí do menz VUT. 
Celé Pedagogické fakultě je vyhrazena menza na Vinařkách. 
Ta je v době obědů takřka prázdná a žije hlavně z vývozů. 
Pedagogové se stravují v menzách VUT zcela oficiálně. Kdo 
by jezdil tak daleko...  
TEZE TŘETÍ, EMPIRICKÁ: Všechno je k snědku, stačí to 
jemně nakrájet. (jistá paní Weilerová)
U kapacit ještě zůstaneme. Je schopna ÚSKM navařit pro 
celou univerzitu? „Největší tragédií by bylo, kdyby se všichni 
studenti MU chtěli stravovat..." odpovídá ředitelka ÚSKM 
paní Malíková. Opět mluví čísla. Naše univerzita má v 
současné době něco mezi deseti až dvanácti tisíci studenty. 
Všechny menzy dohromady uvaří 8.000 obědů. Vzhledem k 
počtu míst k sezení by si každý student mohl „posedět" čtvrt 
hodinky. Nepočítal jsem naše vědce a zaměstnance. Proč? 
Menzy byly projektovány pro UJEP, která měla poloviční stav 
studentů. Po roce ´89 přibyla pouze menza Veveří. 
Problematičtější než kapacita je ta skutečnost, že poměrně 
velká menza na Vinařské je zcela nevyužita díky své poloze. 
V její blízkosti se buduje nová Ekonomicko-správní fakulta, 
která však skutečnost, že menza z důvodu nedostatečného 
zájmu studentů vaří pro cizí, asi příliš neovlivní.
TEZE ČTVRTÁ, EKONOMICKÁ: Převyšuje-li poptávka 
nabídku, lze zvyšovat cenu produktu až do doby, kdy se 
poptávka a nabídka dostává do rovnovážné polohy. (zákon 
trhu)
Ceny stravenek se vzhledem k  současné hospodářské 
situaci ÚSKM nezvýší. Dobrá zpráva na úvod, ne? Existuje 
však zcela reálná myšlenka cenové diferenciace jednotlivých 
jídel. Pro studenta by to znamenalo, že by si mohl vybrat ze 
širší škály pokrmů než doposud. Chyběly by snad jen vybrané 
lahůdky jako kaviár, husí játra a smažené tvarůžky. Základní 
cenou by bylo 12 Kč jako doposud. Nákladnější jídla by 
student doplácel. V současném systému stravenek se nabízí 
zcela reálné řešení různěbarevných stravenek rozličných cen. 
ÚSKM však počítá se zavedením kreditního systému, který by 
tento problém řešil ještě lépe. Náklady? Zavedení systému v 
jedné menze bez propojení s menzou druhou by stálo tři až 
čtyři milióny. Zvyšovat kvalitu a nápaditost jídel lze 
samozřejmě i jinak. Před rokem ´89 existovala kuchařská 
komise, potomek stavovského sdružení z první republiky, kde  se šéfkuchaři menz scházeli, vyměňovali si zkušenosti, 
receptury, tvořili recepty nové. Dnes nic takového nenajdete.
V Praze se prý mají lépe, slyším od kamarádů. Ceny jsou 
nižší, jídlo chutnější, chodby  širší a fronty delší. V Praze mají 
kreditní systém. Na volnou stravenku nic nedostanete. To vím 
já. Naše menzy jsou prý jediné menzy v republice, které 
nejsou prodělečné, chlubí se paní ekonomka. ÚSKM přešlo 
před dvěma lety na nový systém hospodaření, který bych 
zběžně nazval Baťův socialismus (nebo chozrasčot?). Každá 
menza je samostatně hospodařící jednotkou, která je placena  za to, co vyrobí. Tržní stimuly v příspěvkové organizaci. 
Vedoucí menz jsou vlastně malí manažeři. Žijí z toho, co 
vyprodukují. Jinak, čím více obědů menza vyrobí, tím více má 
peněz. Limitem je pouze kapacita. Ale ta se počítá průměrně. 
Ve zkouškovém období přichází krize. Studenti nejsou a noví 
strávníci se na pouhé dva tři měsíce neženou. A tak menza žije 
z toho, co vydělala na návalech studentů. Čím víc jich je, tím 
lépe. Je to správné? Ptám se zbytečně. Žijeme v tržní 
ekonomice.
TEZE PÁTÁ, MURPHOLOGICKÁ: Vedlejší fronta postupuje 
rychleji. (postřeh pana Etorra)
Přicházíte na oběd, stojíte frontu. Hledáte místo v 
napráskané jídelně? Postůjte si. Ještě čaj...taky fronta. Jdete 
vrátit tácek. Fronta. Chcete si koupit studenou večeři? Račte  do fronty! Ještě narazit oběd na zítřek. A hele - fronta, to je ale 
překvápko! Snad vám nedošly stravenky? Fronta u pokladny je 
tu jen a jen pro vás. Fronta - co s ní? Všude tam, kde je něco 
zadarmo či téměř zadarmo se odjakživa tvořily fronty. Fronty  se staly filozofickým problémem uplynulých čtyřiceti let. Je 
snad s podivem, že na ni dnes ještě někdo nadává. Ale teď zas 
vážně. Čas strávený ve frontě na oběd se pohybuje kolem 
patnácti minut. Závisí na druhu vydávaného jídla, dokonce i na 
takovém detailu, zda je zákusek s krémem či bez (hůř se 
nabírá). Zatím jsem si neověřil, zda je to pravda. Pro ty kteří 
pospíchají, je tady ryze studentský „systém třetí fronty". Pro 
super nedočkavé pak dokonce i „systém čtvrté fronty" (know 
how v redakci neprozrazujeme - zjistěte si ho sami - pozn. 
aut.). 
TEZE ŠESTÁ, LÉKAŘSKÁ: Není ani příjemné ani příliš 
prospěšné našemu zdraví být při jídle obklopen hlučným, 
neklidným a uspěchaným prostředím, na hony vzdáleným 
prostředí, v němž můžeme pustit z hlavy starosti a věnovat se 
jen a jen jídlu. (MUDr. Stanislav Hejda, CSc.)
Frontu lze zmenšit i jinak. Stačí zmenšit počet studentů 
chodících do jídelen nebo alespoň přizpůsobit rozvrhy tak, aby 
větší skupiny neatakovaly jídelnu najednou. Každá fakulta by 
mohla mít svou výdejnu. ÚSKM nabízí odbornou pomoc při 
vybavování, ráda doveze hotové obědy. Ale investovat by 
musely fakulty samy. Samy by si musely platit i režijní 
náklady - energii, zaměstnance atd. Pracovat by v těchto 
výdejnách mohli i studenti. Nemohli by se však z provozních a 
hygienických důvodů příliš střídat. Ocenění? Pomocná síla na 
poloviční úvazek dvaapůl hrubého. Neber to.
Projekt nové pedagogické fakulty počítal i s výdejnou. V 
průběhu stavby bylo rozhodnuto, že prostory vyhrazené pro 
jídelnu budou využity jako fakultní knihovna. Asi byl někdo 
přesvědčen, že fakulty mají studentům poskytovat opravdu jen 
stravu duchovní...
Problém lze v případě menzy Veveří řešit i rozšířením 
prostor. Paní vedoucí nabídla k dispozici svou kancelář a 
pokladnu, kdyby byl někdo ochoten bourat... Pokud by to 
zvýšilo zájem studentů, je ÚSKM ochotno vybavit na Veveří 
další místnosti. Bylo by možno například postavit v jídelně 
schodiště, kterým by se studenti dostávali do místnosti v 
přízemí, pokud by se našla. Záleží na fakultě.
TEZE SEDMÁ, PSYCHOLOGICKÁ: Pocit záště či zloby, hněv, 
smutek či melancholie, starosti, znepokojení nebo třeba jen 
spěch umí poškodit práci žaludku, zhoršit vylučování 
zažívacích šťáv a oslabit střevní peristaltiku. Asimilace 
potravy, její vstřebávání a využití může být snížena dokonce 
až o dvě třetiny jen trávením, otráveným negativním 
psychickým stavem. (Jarmila Průchová, makrobiotička)
S frontami je spojen i další problém. Na Veveří je jich moc  na jednom místě. Fronta na studené večeře brání studentům 
jdoucím s tácky si vůbec sednout. Chodbou před menzou se v 
pondělí a ve středu vůbec neprotlačíte. Jedni stojí frontu na 
oběd, druzí na stravenky, třetí se snaží narazit si (oběd, 
samozřejmě...). Možná že by stačilo dát pokladní hodiny 
mimo hodiny výdejní a odsunout výdejnu studených večeří 
někam jinam. Možná. Jsou tu prý problémy organizační, 
hygienické; možná by stačilo trochu dobré vůle. Možná ani to 
ne.
TEZE OSMÁ, HYGIENICKÁ: Čistota hraničí s neskutečnem. 
(pan O'Reilly)
Představte si, že se davem studentů posunujícím se 
chodbou k menze začne protlačovat kuchařka, která v běhu 
pomalu odkládá své svršky. Zajímavé, ovšem reálné, poněvadž 
jedna z hygienických norem ukládá zaměstnancům kuchyně 
odložit před vykonáním potřeby pracovní oděv. Hygienické 
předpisy jsou v Brně prý „stejné jako jinde a o to víc se 
dodržují." I do provozu menzy zasahují zcela znatelně. Z 
podnětu studentů měl rozšířit nabídku menzy salátový bufet. Z 
myšlenky volného výběru salátů zůstalo díky zásahu hygienika 
pouze u salátového talíře. Dříve spolupracovaly menzy s 
Lékařskou fakultou, která nejenže prováděla stěry a kontroly 
hygieny, ale zároveň se aktivně podílela na sestavování 
jídelníčku, aby odpovídal základním požadavkům racionální 
výživy.
TEZE DEVÁTÁ, MANAŽERSKÁ: Stravovací služby jsou na 
poměrně dobré úrovni... Student potřebuje ubytování s 
množností realizace samostudia a odpočinku, zdravé 
stravování, příležitost k sportovnímu, kulturnímu a 
společenskému vyžití...(ing. Vágner, docent ekonomie)
Lze říci, že současný systém stravování v menze poskytuje 
všestrannou možnost vyžití. Bohužel  se stává stále více než 
zážitkem gurmánským zážitkem společenským, kulturním i 
sportovním zároveň. Vedení univerzity se prozatím omezuje 
jen na akce typu „anketa". Tyto proběhly zatím dvě. 
Výsledkem první bylo zavedení salátových jídel. Výsledky 
druhé nejspíš díky obsahové formulaci otázek příliš 
nezaujmou. Je sice zajímavé, zda čistota stolů či tácků byla na 
Veveří zhodhocena na dve celé něco a na Moraváku na dvě 
celé víc. 
Ale co je to platné, jestliže většina respondentů se 
nikdy nestravovala v obou menzách zároveň. Navíc, na 
formulaci otázek se téměř vůbec nepodílí ÚSKM. Vztah 
ÚSKM a univerzity je zakotven Statutem MU v čl. 10 bod 3 
jakožto „celouniverzitní pracoviště", v jehož čele stojí ředitel 
odpovědný rektorovi, a Organizačním statutem v bodu 2 pís. 
f). ÚSKM se nezúčastňuje zasedání senátu, poněvadž se 
nejedná o vědecké ani pedagogické pracovníky podle čl. 2 
bodu 3 pís. b) Jednacího řádu AS MU, s hlasem poradním se 
účastní jen na pozvání AS. Kontakt na akademickou obec, na 
studenty?
 V podstatě žádný, nepočítají-li se osobní vztahy. U 
vedení menz tak vzniká informační vakuum, u studentů pocit 
bezvýchodné nedůvěry v menzu. Řešení by nebylo žádné 
novum - stravovací komise složené ze zástupců studentů. 
Návrh organizace berte jako názor zcela osobní: Každá 
studentská komora fakultního AS by delegovala jednoho 
zástupce fakulty, i nečlena AS. Komise by pak formálně 
spadala pod jednoho ze studentských senátorů AS MU. Náplň 
činnosti? Především styk studentů s ÚSKM v oblasti 
stravovacích služeb. Možnost kontroly kvality pokrmů formou 
degustace, čistoty prostředí, spolupodílení se při tvorbě 
jídelníčku. ÚSKM by tuto součinnost uvítalo. Záleží na 
senátorech, jak se k tomu postaví. Přístup bude asi různý. 
Jeden z nich například nedávno na adresu ÚSKM prohlásil: 
„Vždyť jsou to jenom úředníci..."
Ani ankety nejsou špatným nápadem. Anketa by však měla 
být v podstatě marketingovýmn průzkumem, na jehož 
formulaci by se podílelo i ÚSKM. Respondenty by měli být 
všichni studenti MU, i nestrávníci. Snad by zjistila, co 
studentům brání stravovat se hromadně v menzách; vlastně je 
to jasné - avšak: Důvěřuj, ale prověřuj.
TEZE DESÁTÁ, STÁTOTVORNÁ: Nové zákony s sebou nesou 
nové právní nedostatky. (pan Cooper, amatérský právník)
Legislativa by mohla pomoci. Vždyť naposledy se 
problematikou menz zabývali na ministerstvu v roce 1964. Od 
té doby kopírují. ÚSKM nemá ani právní subjektivitu. Zato 
má IČO, kterým se nemohou pochlubit fakulty. Ptám se, jak by 
právní subjektivita menzám pomohla. Prý pomohla. Důležitou 
roli by jistě sehrál nový systém sociálních podpor studentů. 
Trendy ve světě jsou různé. V Německu si hradí 70% nákladů 
student, spolková země 30 %. Tlačí to prý na 100% (pro 
studenty). Ve Francii mají prospěchová stipendia. Nejvyšší je 
17.000 franků ročně. Kdo dostane stipendium, má nárok na 
koleje. Stojí 800 franků měsíčně. Oběd či večeře v menze: 20 
franků (s velkou pravděpodobností tedy dotují).
TEZE JEDENÁCTÁ, LEGISLATIVNÍ: Posláním menz vysokých 
škol je zabezpečit výživu studentů VŠ v době jejich studia na 
VŠ a působit na vytváření jejich správných výživových, 
hygienických a společenských návyků. (čl. 1 směrnice 
FMŠMT o provozu menz atd.)
Upozorňuji, že následující řádky nejsou pro ty, kteří trpí 
závratěmi z rychlé jízdy. Vydáváme se totiž do budoucnosti, o 
níž nikdo neví, jak je vzdálena. Jedeme se podívat na menzu 
zítřka. Potřebujete si narazit oběd na příští den či týden. Jste 
právě třeba na filosofické fakultě, ale víte, že budete jíst na 
Veveří. Nemáte víc jak čtvrt hodinky mezi semináři, 
potřebujete si jít něco vyřídit do knihovny a cesta do fakultní 
výdejny obědů by vás pouze zdržovala. V hale či chodbě 
fakulty vytahujete svou kreditní kartu, kterou jste si minulý 
týden zakoupili v pokladně menzy. Na obrazovce razícího 
zařízení nedaleko místa, kde stojíte si zvolíte den a jídelnu, 
kde budete jíst. Vyberete si z nabídky několika jídel. Je si z 
čeho vybrat. Jídla jsou rozmanitá, vždy chutná, liší se pouze 
cenou podle toho, jak náročná je jejich příprava. Zasunete svou 
kartu a zvolíte jídlo. Obrazovka vám sdělí, že bylo objednáno, 
co jste si přál a že se vám odečetl příslušný počet bodů, 
popřeje vám hezký den. Stejně je možno oběd i odhlásit. Vy si 
pouze postesknete, že si obědy nemůžete zatím objednávat 
prostřednictvím Internetu odkudkoli v republice či ve světě. 
Holt, nic není dokonalé.
Máte-li naraženo, můžete jít na oběd. Fronta? Ale ano, fronta 
možná bude, ale ne tak dlouha, poněvadž fakulty přizpůsobí 
rozvrhy natolik, aby větší skupiny studentů chodily postupně, 
nikoli najednou. Na vývěsce nebo na počítači si vždy budete 
moci najít „hluchá" období dne, kdy nechodí tolik studentů a 
přizpůsobit tomu svůj denní harmonogram. Ve frontě se na vás 
nebude nikdo tlačit, 
poněvadž studenti budou naučeni postupovat jednotlivě 
koridory, jaké vidíte například u čekacích prostor na lanovky. 
Nad výdejním pultem zasunete svou kartu do čtecího zařízení. 
Nesmíte ji samozřejmě nechat doma, jinak by vedoucí jídelny 
musela v počítači na základě vašeho indexu nebo OP najít vaši 
objednávku a to by chvíli trvalo. Nenarazili jste si? Nevadí. 
Jedno z jídel bude v omezeném množství „na volno". Budete-
li mít štěstí a bude-li vám zrovna vyhovovat, odečte vám čtecí 
zařízení z karty počet bodů a můžete se v klidu najíst. Cestou  od výdejního pultu se díky prostorovému řešení jídelny 
nesetkáte ani s frontou na studené večeře ani s frontou 
vracející špinavé nádobí. Míst bude dostatek. Každá fakulta 
má svou vlastní výdejnu, a tak tu vlastně potkáváte jen své 
kolegy. Kuchařky budou milé, usměvavé a odpočaté, vždyť 
vařit z připravených polotovarů je vlastně radost...
TEZE POSLEDNÍ, LIDSKÁ: Chceš-li realizovat své sny, 
probuď se. (pan Kipling, spisovatel)
Na fakultě probíhají zase volby do senátu. Všude plno 
plakátů. Jeden si prohlížím. Nabízí pět čtivých hesel. U 
posledního se zasměju. Kandidát slibuje radikální zkrácení 
front v menzách...
(Autor tohoto článku se omlouvá všem, kteří se 
domnívají, že mají k problému menz co říci a nebyli 
vyslyšeni. Doufám, že své připomínky projeví na stránkách 
tohoto listu či jiném vhodném místě.)
-béďa-