zpet na index  
Časopis studentů Právnické fakulty MU v Brně
Menu
 +  úvod
 +  poslední info
 +  poslat vzkaz
 +  redakce
SMS
 +  SMS Eurotel
 +  SMS Paegas
 +  SMS Oskar
 
Ptáme se...
Studenti, hlasujte! - ankety byly přemístěny níže
 
Galerie a jiné
+ IS.MUNI.CZ
+ Právnická fakulta MU
 
Archiv
Číslo 33
Číslo 32
Číslo 31
Číslo 30
Číslo 29
Číslo 28
Číslo 27
Číslo 26
Číslo 25
Číslo 24
Číslo 23
Číslo 22
Číslo 21
Číslo 20
Číslo 19
Číslo 18
Číslo 17
Číslo 16
Číslo 15
Číslo 14
Číslo 13
Číslo 12
Číslo 11
Číslo 10
Číslo 09
Číslo 08
Číslo 07
Číslo 06
Číslo 05
Číslo 04
Číslo 03
Číslo 02
Číslo 01

Časopis: Octopus číslo 15
ČLÁNEK: Počet zobrazení 1879. (Sessions 1820)
POZDRAV Z ANGLIE
     

POZDRAV Z ANGLIE

Měl jsem to štěstí a shodou nejrůznějších náhod jsem se po určité době dostal opět do Velké Británie. Na krátkou dobu a jako turista. To znamená, že jsem probíhal společně s hordou padesáti lidí mezi nejrůznějšími osvědčenými pamětihodnostmi a stupněm zuřivosti fotografování jsem téměř doháněl své japonské kolegy. Z čehož plyne, že příležitostí pro to, abych se o trochu blíže seznámil s životem obyčejného Angličana, jsem měl tentokrát podstatně méně, než příležitostí „vychytat“ poslední bílá místa v Shakespearovým životopisu. Přesto zde přináším několik málo postřehů z mé krátké návštěvy.

Předně zpráva pro ty, kteří již delší dobu za kanálem nebyli. Zdá se to neuvěřitelné, ale Angličanům, tomuto národu ještě nedávných hýbatelů technického pokroku, se na konci tisíciletí stále nepodařilo spojit kohoutky s teplou a studenou vodou na umyvadle, takže čistotnému středoevropanovi hrozí buď podchlazení a nedokonalá hygiena, nebo opaření. Tragikomičnosti tato kuriozita nabývá v případě, že je použita i při výbavě vany, což, jak jsem si stačil ověřit, je v britských domácnostech pravidlem, stejně jako je pravidlem, že vana nemívá sprchu. Důsledky nechť domyslí každý čtenář sám.

V Londýně jsme zažili dvě demonstrace. Jedna se konala před Parlamentem a demonstranti se zasazovali za vydání Pinocheta Španělsku, druhá byla před Downing Street a zde příznivci jugoslávského prezidenta přirovnávali NATO k fašistům. Pro obě bylo příznačné, že počet policistů a novinářů s přehledem překonal množství demonstrujících a že vyvolávaly naprostý nezájem ostatních lidí. Je dobré občas vidět, jak vypadá realita nezkreslená objektivem televizní kamery.

Konečně, měli jsme příležitost navštívit Cambridge, tedy část slavné Oxbridge, takto meky univerzitního vzdělání. A měli jsme docela štěstí, neboť společnost nám dělal jeden z mála českých studentů, kteří jsou tak chytří a mají tak movité sponzory, že mohou studovat právě zde. Na důkaz, jak si toho považuje a jak je na svou školu hrdý, nám hned v úvodu vyjmenoval nejméně 52 nositelů Nobelových cen, kteří někdy působili v Cambridgi, z nich minimálně 35 těch, kteří studovali na stejné koleji jako on (z čehož plyne, že je tato kolej nejlepší) a alespoň tři, kteří kdy žili v jeho dnešním pokoji. Přídavkem s lehkou ironií v hlase přidal číslo nositelů cen z Oxfordu a v té chvíli mi už bylo jasné, že nemůže být lepší výbavy do života, než diplom z této univerzity. Ale pozor: pro právnické adepty není Cambridge tím optimálním místem (i když se zde právo též okrajově studuje), neboť se tu specializují především na matematiku, biologii, fyziku a jiné přírodní vědy, jejichž názvy zní hrůzyplně a jejichž předmět si nedokáži vůbec představit. Proto je lepší zaplatit v přepočtu zhruba 900 tisíc korun ročně (na tolik přijde studium se vším všudy) za vzdělání na Oxfordu, který se zaměřuje právě na humanitní vědy. Na závěr nám náš česko-anglický přítel potvrdil skutečnost, kterou již dávno tuší studenti po celém světě, a sice že doba strávená v restauraci je nezanedbatelnou součástí vysokoškolského života a že přispívá výraznou měrou k profesionálnímu růstu, neboť nám ukázal putyku, kde dva místní vědci objevili strukturu DNA (nikoliv dna sklenice). Myslím, že nás už nemusí vůbec zajímat, co ti dva popíjeli, zda sodu nebo stout. Důležitější je zjištění, že i v hospodě se dají dělat opravdu převratné věci.

ROBERT NERUDA

ROBERT NERUDA

    Hodnocení
Hodnocení
vynikající --[ 1 2 3 4 ]-- propadák
(hlasovalo 6 čtenářů)
   
Pro elektronický archiv zpracoval: TomášTyl
Octopus číslo 15

 

Chapadlo

Rozhovor s děkanem PrF MU prof. Josefem Bejčkem

POZDRAV Z ANGLIE

Kosovo - obžaloba fašismu v nás

Knihovna a dobrá vůle

Problémy fakticity procesního účastenství

Hospody

Honba za tógou ´99

Hledání Pavlíka Morozova

Babička se nepovedla

Ad Causa Management

Ad Malé zamyšlení nad politikou zaměstnanosti

Průvodní text k tématu SK AS PrF MU

Nechtěná demokracie

Pohled zevnitř

Jak je to v Praze?

Pohled zvenčí

Papírové polobotky

Krátce

Volové se smát nepotřebují

Volby ve třeťáku potřetí

Kudy ven?

Volební blamáž aneb myslíme jinak

Tramvaj do stanice Existence

Dívej se do tmy, je tak barevná

Ústavní vlaky a evropské rychlovlaky

 


(c) Copyright Octopus 2001, 2002
 powered by juristic with partners